Het meest aansprekende eiland van Mhyntallan is Finn. Het pelgrimsoord is centraal gelegen, maar lastig te bereiken. Finn is bekend door de Hof van Verleden, een berg met een labyrintesk pad naar de top. Om het pad te betreden is een sleutel nodig. De sleutel tot het pad wordt door Hofmeesters aan mogelijke kandidaten uitgereikt die de pelgrimstocht naar Finn ondernemen. Op de top van Finn is een bron, de Bron van de Toekomst, ook wel Fountain of Fools genoemd. Er is een korter pad naar de top, een in steen gehouwen trap die echter weinig gebruikt wordt. Wie de Bron van de Toekomst bereikt ontvangt de titel Hofmeester.

Er gaan regelmatig geruchten dat op Finn een fortuin begraven is, wat menig slachtoffer ten gevolge heeft, gezien de plaatselijk zeer gevaarlijke situatie. Valwinden, tuimeltij en vulkanische activiteit van de zeebodem rondom het eiland, gecombineerd met de wisselende kiezelbanken voor de aanvaarroute maken regelmatig slachtoffers onder onvoorbereide reizigers.

Belangrijke plaatsen

Southport op Halverwege is een kleine havenstad met ongeveer 3500 inwoners. Ferry Point telt er 800. Dat maakt Halverwege qua bewonersaantal een van de grootste gemeenten binnen Mhyntallan.

Andere grote plaatsen zijn Peek en Westzand, met een inwonertal van ongeveer 3000. 
De derde grote plaats is Portalegre, hoewel het inwoneraantal daarvan een stuk lager ligt, behalve in de zomermaanden of in december wanneer er veel toeristen zijn en tijdens festivalweken.

De Toren van Harlingen - Foto: Jan Schram, Beeldnet Fotografie

Fort Seaguard - Foto: Jan Schram, Beeldnet Fotografie