winst jury

Locaties inspireren me. Dat kan een bijzondere locatie zijn, zoals de Maeslantkering, maar ook een tunnel onder een snelweg, een bos, een parkeergarage. Door daar zelf te lopen en al mijn zintuigen te gebruiken, kan ik mijn verhaal versterken, geloofwaardig maken, en mijn personages kleur geven. Dat gaat verder dan het beschrijven van wat er te zien is. 

Graag neem ik schrijvers mee om door creatieve opdrachten hun schrijven een extra dimensie te geven. In oktober start ik met de workshop Locatieschrijven. Steeds een losse workshop van twee uur, met de mogelijkheid daarna je werk op te sturen en persoonlijke tips te ontvangen.
Kijk voor deze en andere cursussen op Schrijfcursussen.

Doceren zit me in het bloed, en ik merk dat ik het fijn vind om anderen feedback te geven. Het is ook geen nieuwe bezigheid voor mij, als docent Beeldende Vorming en (later) kantoorautomatisering. Het onderwijs blijft altijd trekken. Daarom vind ik het leuk om nu mijn schrijfkennis met aspirantschrijvers te delen. 

‘De kunst is om de bladzijden zonder emotionele bagage te lezen. Om wat je leest los te zien van de maker én van je eigen smaak en voorkeuren.’

Meer over Heleen als docent en schrijver

Na een omscholing tot docent Kantoorautomatisering, bestond Heleens werk grotendeels uit lesgeven, schrijven en vormgeven: handleidingen, lesmateriaal, cursussen. Ze gaf les aan volwassenen, variërend van naailes tot computervaardigheden en schriftelijke communicatie. Door haar liefde voor typografie en vormgeving startte ze in 1999 De kleine Koning, waarin ze als ‘boekmaker’ aan de gang ging.

In 1999 rondde Heleen de vakopleiding Uitgeverij af. In haar schrijfwerk werd ze gecoacht door Wilma Geldof en Eva Reinders. Later deed ze de Meesterproef bij de Querido Academie en in 2018 ook de Topklas.

Heleen was onder meer finalist bij de Young Adult wedstrijd van uitgeverij Moon en Sweek. Ze won de schrijfwedstrijd van de Nationale Voorleeslunch en de thrillerwedstrijd van De Crime Compagnie en Sweek. Door het online schrijfplatform Sweek is ook haar liefde voor kortere verhalen opgewekt.

Heleen vindt het fijn om met kleine groepen te werken waardoor ze elke deelnemer persoonlijke aandacht kan geven. Graag laat ze een stuk tekst een paar avonden ‘sudderen’ om te ontdekken wat de kracht en de zwakte ervan is. Dat doet ze met haar eigen werk, maar ook met het huiswerk van deelnemers.