Heleen van den Hoven is de auteur van diverse thrillers, uitgegeven door de Crime Compagnie. 
Om meer bekendheid te krijgen deed Heleen enkele jaren geleden met schrijfwedstrijden mee, en met succes. Het CARPA Complot won de eerste prijs bij een wedstrijd uitgeschreven door De Crime Compagnie en Sweek. Met haar manuscript Orvieto Underground bereikte Heleen de finale van de Young Adult wedstrijd van Moon en Sweek.

Twintig jaar geleden gaf Heleen enkele kinderboeken uit, en in 2015, onder het pseudoniem Helen Dool, de avonturenroman Halverwege. Daarnaast schreef ze mee aan Schrijf dat maar niet op, met vertelster Irene Bakker, en aan Achter de muziek aan - Stadswandeling door Utrecht. Van beide boeken verzorgde ze ook de vormgeving.
Heleen is niet over een nacht ijs gegaan toen ze besloot een boek voor jongeren en volwassenen te schrijven. Vertelster Irene Bakker (Irina) stimuleerde haar bij het schrijven van Halverwege. Daarna zocht Heleen hulp voor het verbeteren van het boek. Schrijfcoaches als Eva Reinders en Wilma Geldof hebben grote invloed gehad op de structuur van het manuscript, al was Heleen eigenwijs genoeg om haar eigen koers te blijven varen.

Pas de laatste jaren is ze zich fulltime gaan toeleggen op het schrijven. Om een beter auteur te worden volgde ze de Meesterproef en later de Topklas bij Querido Academie, beide geleid door Sophie Zijlstra.

Heleen houdt van spannende verhalen met meerdere lijnen en intrigerende personages. Ze laat zich graag inspireren door de lokatie waar iets zich afspeelt. Ze is dan ook dol op Google Maps en Funda. Toch gaat niets boven de echte ervaring. Voor haar thrillers bezocht Heleen vele plaatsen in Nederland. Ook in haar fantasierijke fictie zitten stukken van steden en kusten waar ze is geweest.