2018 05 06 102903Na de lerarenopleiding Beeldende Vorming en een omscholing tot docent Kantoorautomatisering, bestond mijn werk grotendeels uit het ontwikkelen van cursusmateriaal en industriële handleidingen. Ook gaf ik les aan volwassenen, zoals computercursussen, want in mijn hart blijf ik altijd een juf. Vlak voor corona zette ik de eerste stappen om wat ik over schrijven wist aan anderen over te brengen. Daarvoor volgde ik een training voor schrijfdocenten van Marelle Boersma. Met veel plezier gaf ik enkele schrijfworkshops, maar corona kwam...

Na deze valse start krijg ik nu een nieuwe uitdaging en een groter platform voor mijn docentenhart: ik word docent bij de Online Schrijfschool van Marelle Boersma, waar ik onder meer manuscriptbeoordelingen zal doen en cursisten begeleiden. Daarvoor ben ik inmiddels ook geregistreerd bij het CRKKBO. 

Als je je afvraagt hoe ik van computerlessen en industriële handleiding de stap naar fictie maakte, dat was heel simpel. Vorotdurend beschrieef ik wat er exact zou gebeuren als iemand op een knop drukte. Maar in mij leefde de vraag van Abeltje (Annie. M.G Schmidt): Wat zou er gebeuren als je op dat verboden rode knopje drukt?

Ik volgde de opleiding Uitgeverij, publiceerde enkele kinderboeken en hielp bij het vormgeven van boeken voor opdrachtgevers. In 2015 gaf ik zelf Halverwege uit, mijn avonturenroman over een fictief eilandenrijk. Dat was heerlijk werk, maar eerlijk gezegd vind ik het maken van boeken een stuk leuker dan het verkopen.

In mijn schrijfwerk werd ik gecoacht door Eva Reinders en Wilma Geldof. Later deed ik de Meesterproef bij de Querido Academie en als vervolg daarop de Topklas, beide bij Sophie Zijlstra.

Samen met Marelle Boersma ga ik kijken hoe ik de workshop Locatieschrijven in het kader van de Online Schrijfschool kan passen. Want die is te leuk om te laten liggen! 

2018 12 10 124901

Deze workshop wordt binnenkort aangepast, zodat ik hem via de Online Schrijfschool kan aanbieden

Voor mij zijn locaties enorm inspirerend. Ze geven kleur aan je tekst en aan je personage. Soms zorgen ze ongevraagd voor een extra element of inzicht. Ze helpen je om meer te laten zien en minder te verklappen (show, don’t tell). Maar er zit ook een gevaar aan, een beschrijving is vaak statisch. 

Houd je van creatieve schrijfopdrachten en wil je eens ervaren hoe locatie je tekst kan beïnvloeden, en hoe je die actief kunt beschrijven, doe dan mee met de workshop Locatieschrijven. Tijdens deze workshop neem ik je mee naar een of meer plekken op korte afstand van elkaar. Daar krijg je enkele schrijfopdrachten. Daarna bespreken we de fragmenten om te zien welk effect de locatie op je tekst heeft, of wat hij eraan toevoegt.

Na afloop mag je je fragmenten bewerken (tot een tekst van ongeveer 250 woorden) en naar mij opsturen, waarna ik er schriftelijk feedback op zal geven in de vorm van een tip en een top.