2019 03 02 140335Heleen heeft bij het schrijven veel steun ondervonden van de feedback van vreemden en kennissen, en van de trainingen bij Querido Academie. Eerder volgde ze al de Opleiding Uitgeverij van de Vakopleiding Boekenbranche. 

Nu wil ze haar kennis en ervaring graag delen met liefhebbers van het mooiste vak in de wereld: schrijven. Daarbij maakt het niet uit wat je ambities zijn, er is voor iedereen wat te leren. 

Het is niet voor niets dat op deze pagina afbeeldingen staan van zaken die met kleding maken te maken hebben. Oorspronkelijk is Heleen docent Handvaardigheid en Textiele Werkvormen. De inhoud van de lessen is in de loop der jaren veranderd, maar het 'juf' zijn, zit haar toch in het bloed.

Deze pagina's zijn nog 'onder constructie' zoals dat heet, maar als je interesse hebt, neem dan contact op via contact, dan houden we je op de hoogte.

2018 12 10 124901

In het nieuwe jaar vinden weer een aantal workshops plaats. De preciese planning volgt later maar je kunt nu al je belangstelling laten weten. 

Voor de docent (Heleen van den Hoven) zijn locaties enorm inspirerend. Ze geven kleur aan je tekst en aan je personage. Soms zorgen ze ongevraagd voor een extra element of inzicht. Ze helpen je om meer te laten zien en minder te verklappen (show, don’t tell).

Houd je van creatieve schrijfopdrachten en wil je eens ervaren hoe locatie je tekst kan beïnvloeden, doe dan mee met de workshop Locatieschrijven. Tijdens deze workshop neemt Heleen je mee naar een of meer plekken op korte afstand van elkaar. Daar krijg je enkele schrijfopdrachten. Daarna bespreken we de fragmenten om te zien welk effect de locatie op je tekst heeft, of wat hij eraan toevoegt.

Na afloop mag je je fragmenten bewerken (tot een tekst van ongeveer 250 woorden) en opsturen naar de docent, die daar schriftelijk feedback op zal geven in de vorm van een tip en een top.

2018 06 19 110054Tijdens dit traject ga je schrijven aan je eigen boek. Dat hoeft geen literaire roman te zijn, maar kan ook een thriller of een ander genre zijn. Voor elke bijeenkomst stuur je een aantal bladzijden op, die de docent en een andere cursist lezen. Zelf lees je ook het werk van één of meer cursisten. 

Hoe meer tijd je hebt om te schrijven en lezen, hoe meer resultaat je zult boeken uit dit traject.

Hoe ziet het coaching-traject eruit?

Er zijn zes bijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft de volgende onderdelen:

  • Feedback: je krijgt feedback van de docent, én van je medeleerlingen. Daardoor leer je anders naar je eigen werk te kijken.
  • De docent draagt een of meer thema’s aan, die voortkomen uit de vragen van de cursisten.
  • Een of meer schrijfopdrachten.
  • Huiswerk. De docent kan werk opgeven om te lezen of te doen voor de volgende bijeenkomst.
  • Je levert een week voor de volgende bijeenkomst de volgende hoofdstukken van je manuscript in, en eventueel huiswerk. Daarna lees je het werk van je medecursisten.

2018 12 10 124901Kun je schrijven leren? Voor een groot deel wel. Deze cursus is voor mensen die graag een verhaal willen schrijven en die hun schrijfvaardigheid willen verbeteren. In vier bijeenkomsten werken we aan een eigen verhaal van 1000 tot 1500 woorden. We beginnen met de vraag: Wat is essentieel in een goed verhaal? Via theorie (ken jij de zes P's) komen we uit op een verhaalopzet. Deze opzet werken we uit, tot er een basis staat van een interessant verhaal. 

Thuis werken de deelnemers deze verhalen uit tot een iets langer verhaal. Bij de tweede bijeenkomst bespreken we de opzet van die verhalen en gaan we onder meer kijken naar stijl en sfeer. Het verhaal groeit in woorden en impact. Ook de theoretische kennis over schrijven groeit. Na de laatste bijeenkkomst staat er een verhaal, in je eigen stijl en woorden, klaar om met anderen te delen.  

 In het kort

1e bijeenkomst: de basis van een verhaal

2e bijeenkomst: schaven aan het verhaal, structuur en stijl

3e bijeenkomst: beginnen en eindigen - de eerste en de laatste zin - ritme

4e bijeenkomst: afronden verhaal op basis van persoonlijke feedback

2018 06 19 110054Tijdens dit traject ga je schrijven aan je eigen boek. Dat hoeft geen literaire roman te zijn, maar kan ook een thriller of een ander genre zijn. Voor elke bijeenkomst stuur je een aantal bladzijden op, die de docent zal lezen. Je kunt zelf kiezen hoe lang het traject duurt. Je schrijft steeds in voor twee bijeenkomsten, zodat je altijd een stok achter de deur hebt om door te schrijven. 

Hoe meer tijd je hebt om te schrijven en lezen, hoe meer resultaat je zult boeken uit dit traject.

Hoe ziet het coaching-traject eruit?

Het traject wordt voor jou op maat gemaakt. Je kiest samen met de docent een tijdstip en locatie. Op basis van jouw wensen draagt de docent relevante thema's aan. Je ontvangt altijd feedback op je verhaal, en soms een of meer schrijfoefeningen. 

  • De docent kan werk opgeven om te lezen of te doen voor de volgende bijeenkomst.
  • Je levert een week voor de volgende bijeenkomst de volgende hoofdstukken van je manuscript in, en eventueel huiswerk.