winst juryHet is op de website even stil geweest, en dat betekent meestal dat het in mijn hoofd erg druk is.Ik ben druk bezig geweest met een manuscript, stuurde weer wat verhalen op naar een wedstrijd en zelfs een heel manuscript. Ondertussen coach ik meer schrijvers via de Online Schrijfschool en voel ik me daar helemaal op mijn plek. Het is heerlijk om weer collega's te hebben waar je mee kunt sparren, en die allemaal samenwerken met één doel: van de schrijfschool een succes maken. 

Behalve dat ik me weer docent voel, merk ik dat ik ook leer van elk manuscript dat ik beoordeel. Waarom werkt iets wel of niet, en hoe zou je dat kunnen veranderen? 

Afin, met twee manuscripten bij uitgevers begint het weer te kriebelen. Ideeën stromen binnen, ik puzzel aan een plot en geniet ervan. Soms denk ik dat een lezer nooit zoveel plezier kan hebben aan het lezen van een boek als ik beleef aan het schrijven ervan. 

IMG 4670De zomer begint, en er gebeurt ineens vanalles. Niet alleen Het Tango algoritme zorgt voor beweging met leesclubs en recensies, maar ook diverse andere activiteiten werpen onverwachte vruchten af. Zo reageerde ik op een bericht over thuiswerken in het Rietveld Schröderhuis, en werd ik uitgekozen om op maandag 23 juni een dagdeel daar te werken. Omgeving en lokatie zijn voor mij erg belangrijk. Waar is mijn hoofdpersoon en hoe voelt het daar? 'Waan je in een andere wereld' geldt niet alleen bij lezen, maar ook bij het schrijven. Ik zat op de stoel van mevrouw Schröder en probeerde me in haar wereld in te leven. 

Komende week verschijnt Waan je in een andere wereld, met verhalen van mij en mijn collega's bij De Crime Compagnie. In elk spannend verhaal vertrekt iemand naar een andere plek. 

Het toetje van mijn Rietveld-avontuur was dat op de andere verdieping een rechercheur aan het werk was, die me goed kan helpen bij mijn volgende boek.
Naar aanleiding van mijn bijzondere thuiswerkplek schreef ik een artikel op Pen.nl, met aan het eind opsomming van plaatsen waar ik ook wel eens zou willen thuiswerken. Dat leverde meteen beweging op, dus wellicht kan ik me binnenkort weer in een andere wereld wanen.  

L’esprit de l’escalier, noemde filosoof Denis Diderot het, lees ik in de NRC. De geest van de trap, ofwel het feit dat je pas na het weggaan, onderaan de trap, het beste antwoord op een vraag te binnen schiet. 
Het overkwam me na de boekpresentatie van Het Tango algoritme, waar Gina van den Berg de vraag stelde waarom drie sterke vrouwen zo snel vallen voor de mannelijke hoofdpersoon. Ik antwoordde dat hij zich eerst moest bewijzen, wat hem de nodige moeite kostte. En dat de vrouwen zelf ook acie ondernamen.
Het beste antwoord zat de volgende ochtend bij het wakker worden in mijn hoofd. Bij een tango heb je leiders, meestal de mannen, en volgers. De leider zorgt dat de volger veilig en zonder botsingen over de dansvloer kan gaan. Daarbij krijgt een volger genoeg inbreng, het is aan de leider om haar intenties te voorzien.

Het is niet zwak om je aan een ander over te geven, integendeel, het vergt een hoop moed om grotendeels achteruit stappend op hoge hakken over de dansvloer te gaan, om een ander jouw welzijn toe te vertrouwen. De levensles van de tango. 

In het filmpje dansen Mariyana Aksu en Bas Knuttel in bibliotheek De tweede verdieping, die ik erg dankbaar ben voor het hartelijke welkom. 

De speelgoedman op longlist

Een lastige interviewvraag op de boekpresentatie was: Waarom schrijf je over algoritmes, over cybercrime? Wil je de lezer iets meegeven? Schreef je Het CARPA Complot en Het Tango algoritme om mensen iets te leren? Nee, niet in eerste instantie, zei ik, ik wilde een spannend verhaal maken. Over cybercrime, over de algoritmes achter socialmedia-apps, dat wel.

Zit er dan toch nog steeds iets van een ‘juf’ in mij?

In Het Tango algoritme is de tango de passie van een van de hoofdpersonen..Mariyana Aksu en Bas Knuttel hielpen Heleen bij de research en wilden ook wel voor haar dansen. 

De speelgoedman op longlist

Op 6 mei verschijnt Het Tango algoritme. Op de online boekpresentatie zal er tango te zien zijn en vertelt Heleen over het ontstaan van dit boek. De presentatie is te volgen op youtube: https://youtu.be/NvMujZpD4TY