winst jury

Locaties inspireren me. Dat kan een bijzondere locatie zijn, zoals de Maeslantkering, maar ook een tunnel onder een snelweg, een bos, een parkeergarage. Door daar zelf te lopen en al mijn zintuigen te gebruiken, kan ik mijn verhaal versterken, geloofwaardig maken, en mijn personages kleur geven. Dat gaat verder dan het beschrijven van wat er te zien is. 

Graag neem ik schrijvers mee om door creatieve opdrachten hun schrijven een extra dimensie te geven. In oktober start ik met de workshop Locatieschrijven. Steeds een losse workshop van twee uur, met de mogelijkheid daarna je werk op te sturen en persoonlijke tips te ontvangen.
Kijk voor deze en andere cursussen op Schrijfcursussen.

Doceren zit me in het bloed, en ik merk dat ik het fijn vind om anderen feedback te geven. Het is ook geen nieuwe bezigheid voor mij, als docent Beeldende Vorming en (later) kantoorautomatisering. Het onderwijs blijft altijd trekken. Daarom vind ik het leuk om nu mijn schrijfkennis met aspirantschrijvers te delen. 

‘De kunst is om de bladzijden zonder emotionele bagage te lezen. Om wat je leest los te zien van de maker én van je eigen smaak en voorkeuren.’

winst jury

Of ik de verhalen wil jureren voor een Hebban schrijfwedstrijd? Mijn eerste reactie: Graag!
Pas in tweede instantie komt de twijfel. Ik vind het zonder meer leuk om feedback te geven, maar hier gaat het niet om feedback, maar om een mening. Misschien zijn er verhalen bij die helemaal niet mijn smaak zijn, en kan ik dan toch objectief oordelen?

carpawandeling

Voorafgaand aan de boekpresentatie van Het CARPA Complot wandelde ik met enkele gasten over de dijk naar de haven. Ik liet zien hoe hoog de dijk is, hoe laag de rivier. In het boek is het winter, en staat het water hoog. 

'Ik dacht altijd dat het gevaar uit zee kwam,' zei een van mijn gasten na mijn verhaal. Ze keek daarbij stroomopwaarts, waar in 1995 het gevaar vandaan kwam, toen Culemborg geëvacueerd werd. 

Hoe hoog het water komen kan, kun je onder andere zien aan de hoge palen in de haven en aan het monument op de Markt.

etalage

Sinds 20 juni is Het CARPA Complot in elke boekwinkel verkrijgbaar. De presentatie vond plaats in Culemborg. Boekhandel Tomey had er een mooie etalage voor gemaakt en zelfs de rode loper uitgelegd. 

De grote vraag van de aanwezigen was waarom Rijkswaterstaat bang is voor het boek. Daar is niet gemakkelijk een antwoord op te geven. De mensen van RWS die ik zelf gesproken heb, zijn zonder meer trots op het werk dat ze doen, en terecht. 

De beslissing om de boekpresentatie bij de Maeslantkering af te gelasten is dan ook van bovenaf gekomen, uit de hoek waar beveiliging en politiek elkaar ontmoeten. 

Bij het schrijven van CARPA las ik veel rapporten vol ambtelijke, afstandelijke, abstracte taal. En daarin zit de kern, in die onleesbare rapporten. 

 

uitnodigingsmalOorspronkelijk zou Het CARPA Complot bij de Maeslantkering gepresenteerd worden. Helaas is deze presentatie afgelast door Rijkswaterstaat, wegens "de huidige politieke belangstelling voor cybercrime". Zo actueel is Het CARPA Complot! Een eye-opener, zei een proeflezer. Ook voor Rijkswaterstaat, dus. 

Gelukkig hebben we een andere geschikte lokatie gevonden: Culemborg, een stadje aan de Lek, waar ze nog heel goed weten hoe hoog het water in 1995 tegen de dijken stond. De stad liep leeg, toen de dijken onder druk stonden en de bewoners evacueerden. 

Joomla templates by a4joomla