etalage

Sinds 20 juni is Het CARPA Complot in elke boekwinkel verkrijgbaar. De presentatie vond plaats in Culemborg. Boekhandel Tomey had er een mooie etalage voor gemaakt en zelfs de rode loper uitgelegd. 

De grote vraag van de aanwezigen was waarom Rijkswaterstaat bang is voor het boek. Daar is niet gemakkelijk een antwoord op te geven. De mensen van RWS die ik zelf gesproken heb, zijn zonder meer trots op het werk dat ze doen, en terecht. 

De beslissing om de boekpresentatie bij de Maeslantkering af te gelasten is dan ook van bovenaf gekomen, uit de hoek waar beveiliging en politiek elkaar ontmoeten. 

Bij het schrijven van CARPA las ik veel rapporten vol ambtelijke, afstandelijke, abstracte taal. En daarin zit de kern, in die onleesbare rapporten. 

Het CARPA Complot is leesbaar, spannend en beeldend. Het geeft een gezicht aan problemen en angsten. Het laat je anders kijken naar het water om je heen. Daarmee toont het tegelijk het belang van Rijkswaterstaat aan. En het gevaar. 

Onlangs waren er kamervragen over een rapport van de NCTV. Lees CARPA, wilde ik tegen het kamerlid zeggen. Toch is Het CARPA Complot geen politiek boek. En ook geen technothriller. CARPA gaat over mensen. Over een verkeerde beslissing nemen en voor een gruwelijke keuze staan, over vechten voor je familie, en over de angst om de controle te verliezen.