prijsuitreikingEigenlijk is het een gek idee om iets te schrijven voor wedstrijden. Hoe kun je een verhaal nu beoordelen, zou je denken. Dat heeft toch met smaak te maken en met persoonlijke voorkeuren. Dat is waar.
Maar toch deed ik het. Het was een advies dat ik van diverse kanten kreeg toen ik op zoek ging naar een uitgever. Win wedstrijden! Om in de belangstelling te komen, en om je netwerk uit te breiden. 

Ik deed mee aan de wedstrijd voor 'De pennen geslepen' en won niks, al vonden veel mensen het een leuk verhaal. Om mezelf te troosten, tracteerde ik me op de Meesterproef van de Querido Academie. In één klap werd mijn netwerk uitgebreid met een aantal goede en inspirerende schrijvers. 

Sperurend naar wedstrijden kwam ik op Sweek terecht. Wat een leuke uitdaging: een young adult roman schrijven voor Moon uitgevers. Het moest wel snel... 20.000 woorden in een paar weken, en een synopsis voor de rest van het verhaal. Ik stuurde mijn inzending in, schreef alvast het hele manuscript en, wachtend op de uitslag, begon ik alvast aan de volgende wedstrijd, een thriller schrijven voor De Crime Compagnie. 35.000 woorden in een paar maanden. Ik wist inmiddels dat het kon... 

Mijn YA roman Orvieto Underground werd een van de finalisten. De prijsuitreiking was heel gezellig, al won ik niet. Ik breidde meteen mijn netwerk uit met nog meer leuke mensen. 

Eind juni was de uitslag van de thrillerwedstrijd. Ik ontmoette weer nieuwe mensen, en gaf mezelf weinig kans tussen alle jonge vrouwen met vrouwenthrillers. Hier bleek het voordeel van afwijken van de norm. Mijn roman won omdat hij anders was dan de andere. Ik liep een week lang op wolken, en moest daarna aan de slag om het nog mooier en beter te maken. 

Een verhaal schrijven voor een wedstrijd was me dus wel bevallen. Ik probeerde het nog een paar keer. Een gedicht bereikte de finale, net als een paar korte verhalen. En met het verhaal voor de Nationale voorleeslunch was het weer raak: Eerste prijs met Pakketdienst. Je kunt dat hier lezen: Pakketdienst. Ik las mijn verhaal zelf voor in de bibliotheek en ontmoette daarbij geinteresseerde lezers en luisteraars.

Conclusie: het werkt: doe mee aan wedstrijden om je netwerk uit te breiden.